Freee Doves Farm


Poctiv sdlov tyinky 1

POCTIVÉ SÁDLOVÉ TYČINKY (bez lepku, mléka i vajec)

Sádlo je tuk, který se s nástupem margarínů a rafinovaných olejů dostal do pozadí. Já ho ale na pečení používám moc ráda. Zvlášť slané pečivo po sádle hezky voní a je správně křehké.

Alergici na bílkoviny kravského mléka, pro jistotu zkontrolujte složení sádla na obale, obzvlášť u lokálních farmářů, zda tam není přidané mléko. Naprostá většina sádel z běžných obchodů je však pouze 100% tuk bez dalších přísad.

Na 1 plech poctivých bezlepkových tyčinek potřebujeme:

1 vrchovatá lžíce psyllia
300 ml vlažné vody
1 lžička cukru
1/2 balíčku sušeného droždí
270 g Freee Směs bílá bez lepku
50 g sádla
1 lžička soli
1 lžička drceného kmínu
1/2 lžičky koriandru

Postup:
Do mísy dáme vlažnou vodu, psyllium, cukr a droždí, postupně přimícháme mouku. Vypracované těsto zakryjeme a necháme v teple vykynout.

Až je těsto nakynuté, rozpustíme si sádlo v misce a smícháme ho se solí a kořením. Tekuté sádlo se solí a kořením (ne moc horké) vlijeme do mísy s těstem a holou rukou ho postupně zapracujeme. Pak mastné a vláčné těsto vyklopíme na pracovní plochu.

Nepodsypáváme moukou, mastné se k podložce nepřilepí. Vytvarujeme obdélník o výšce cca 1 cm a rádlem vykrojíme dlouhé pásky o šířce 1 cm. Opatrně je přendáme na plech a tam tyčinky trochu dotvarujeme. Kdo je šikovný, může zkusit i jiné tvary, např. velké preclíky.

Až budete mít vše na plechu, nechte 5 minut kynout a pak zapněte troubu na 200°C. Než se trouba vyhřeje, tyčinky ještě dokynou.

Pečeme cca 30 minut do zlatova.

Za recept děkujeme paní Janě Ligurské.