CUPCAKES ALA NETOPÝR (kávové cupcakes)
Přísady (na 12–16 cupcaků):
120 ml horké kávy
120 ml kakaa holandského typu (cca 52 g)
240 ml Freee Samokypřící směs bílá bez lepku (cca 180 g)
1 KL kypřícího prášku do pečiva
1/2 KL jedlé sody
2 g soli
120 ml mléka
1 velké vejce
60 ml rostlinného oleje
180 ml cukru krupice (cca 180 g)
Postup:
Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky. K horké kávě přidáme kakao a dobře rozmícháme, aby nezůstaly kousky.
Ve větší misce smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a cukrem, dobře promícháme.
V jiné misce společně promícháme mléko, olej a vejce. Polovinu této směsi přilijeme k mouce. Prošleháme do krémova (na střední výkon). Zbytek mléčné směsi přidáme ke kávě s kakaem a společně vlijeme do těsta. Krátce prošleháme.
Těsto (hodně tekuté) rozdělíme do připravených košíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů na 5 minut, pak teplotu stáhneme na 165 stupňů a pečeme dalších ca. 12-15 minut (kontrola špejlí).
Po upečení necháme muffiny chvíli chladnout ve formě, pak opatrně přendáme na mřížku.
Krém:
250 ml smetany ke šlehání 33%
125 g bílé čokolády
1 až 2 KL rozpustné kávy
2 PL mascarpone
Smetanu zahřejeme, rozmícháme v ní kávu a nalijeme na bílou čokoládu. Necháme chvilku odstát a pak vymícháme do hladka. Směs ještě promixujeme tyčovým mixérem a dáme do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
K vychlazenému základu přidáme dvě lžíce mascarpone a vyšleháme (na střední otáčky) do krému. Ke konci dáme pozor, aby se nepřešlehal.
Krém si přendáme do sáčku se zdobící trubičkou, nastříkáme na muffiny a přidáme „očička“ (Candy eyes white) a bezlepkové sušenky Oreo jako křídla.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala u Míši Landové na stránkách vikendovepeceni.cz