KOLÁČ S MÁKEM, TVAROHEM A ŠVESTKAMI
Drobenka:
170 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
80 g mletých vlašských ořechů
100 g změklého másla
1 vanilkový cukr (20 g)
2 PL moučkového cukru (30 g)
6 g kypřícího prášku do pečiva
2 žloutky
Maková náplň:
180 g mletého máku
250 ml plnotučného mléka
3 PL cukru krupice
1 PL rumu
2 PL marmelády (višňové, rybízové...)
citrónová kůra
piškotové/sušenkové drobečky
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu ve vaničce
200 ml zakysané smetany
2 PL moučkového cukru
2 žloutky
1 KL vanilkové pasty
Drobenka na posypání koláče:
1/3 drobenky (viz výše)
10 g bezlepkových ovesných vloček
10 g mletých vlašských ořechů
10 g strouhaného bezl. perníku
1 KL mleté skořice
sušenkové drobečky
50 g mandlových lupínků
10 švestek
Postup:
(recept je na koláčovou/dortovou formu o průměru 20 cm)
Nejprve si připravíme náplně (to proto, aby maková zchladla). Ze surovin ručně připravíme drobenku a dáme stranou cca 140 g (na drobenku, kterou koláč posypeme). Zbývající drobenku dáme do formy, pak lžící naneseme makovou náplň, na ni přijdou rozpůlené švestky (řeznou stranou nahoru), opět lžící naneseme tvarohovou náplň, a nakonec posypeme drobenkou a mandlovými lupínky.
Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 40 minut.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.