PAŘÍŽSKÁ ROLÁDA
Přísady:
4 vejce
90 g cukru krupice
20 g mletých mandlí/lískových/vlašských ořechů
20 g kakaa
60 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
Postup:
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do světlé pěny, bílky s druhou polovinou cukru v pevný sníh. Stěrkou obě hmoty opatrně spojíme, pak vmícháme ořechy a prosátou mouku s kakaem.
Pečeme na 195 °C 8 až 10 minut (plech 40 x 30 cm).
Upečenou roládu překlopíme na čistou pocukrovanou utěrku (pečicí papír), necháme vychladnout, teprve pak opatrně sundáme vrchní papír a po namazání krému srolujeme.
Krém (nutno připravit den předem):
320 ml smetany ke šlehání 33%
100 g hořké čokolády 55 až 60%
2 PL mascarpone
Postup:
Nalámanou čokoládu přelijeme horkou smetanou, necháme chvilku odstát, pak promícháme a několikrát promixujeme tyčovým mixérem. Dáme vychladit do lednice.
Na druhý den přidáme mascarpone a vyšleháme krém (ke konci šleháme na menší otáčky). Mascarpone krém úžasně zjemní a trochu i zabrání přešlehání (lze vynechat).
Za recept děkujeme Milušce Jakšové a Míše Landové.