VÁNOČKA BEZ KYNUTÍ Z FORMY
Přísady:
500 g polotučného tvarohu (v alobalu) nebo kokosové smetany
4 vejce celá
2 lžíce zakysané smetany (v případě bezmléčné diety zakysanou smetanu nedáváme)
2 lžíce rozpuštěného másla (nebo bezmléčného tuku)
150 g cukru krystal (nebo jiného sladidla)
špetka soli
2 vanilkové cukry
500 g Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
hrst rozinek
2 lžíce rumu (na namočení rozinek)
50 g kandovaného ovoce
Postup:
V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přimícháme tvaroh, sůl, rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, kandované ovoce a mouku.
Pak přimícháme rozinky namočené v rumu. Keramickou formu si vytřeme olejem a vysypeme bezlepkovou směsí, naplníme ji patlavým a hladkým těstem. Troubu zapneme na 180 °C zároveň při vkládání vánočky. Pečeme cca 60 minut na horní a spodní ohřev. Když si nejsme jisti, zda je upečena, zkusíme píchnout špejlí. Pokud se těsto nelepí, vánočka je hotová. Necháme chvilku vychladnout a vyklepneme. Formu keramickou umýváme, jakmile vychladne.
Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.