BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
(od pana Josefa Maršálka)
Přísady:
200 g bílků
165 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
165 g cukru krupice
70 g másla
70 ml mléka
6 g kypřicího prášku do pečiva
10 g vanilkového cukru
150 g kandovaného ovoce
150 g vlašských ořechů
Postup:
Kandované ovoce nakrájíme nadrobno, ořechy nameleme nahrubo, a obojí obalíme v lžíci mouky (část kandovaného ovoce je možné nahradit sušenými meruňkami a rozinkami).
Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem, na dno vložíme proužek pečicího papíru. Troubu předehřejeme na 160 °C (horkovzduch).
Z bílků za postupného přidávání cukru vyšleháme tuhý sníh (nepřešlehat). Vmícháme rozpuštěné a vychladlé máslo, mléko a mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně stěrkou vmícháme kandované ovoce a ořechy.
Dáme do trouby na 35 až 40 minut, během pečení chlebíček nevyrušujeme. Ke konci pečení zkontrolujeme špejlí, zda je hotovo.
Po zchladnutí vytáhneme chlebíček z formy, polijeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.