BRAMBOROVÉ DALAMÁNKY
Přísady:
200 g vařených brambor nastrouhaných najemno
350 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
5 g soli
5 g prášek do pečiva
6 g sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého)
1 polévková lžíce tekutého medu (nebo aspoň cukru)
300 ml teplé vody
1 lžíce sádla
1 lžíce drceného kmínu
Postup:
Všechno promícháte a necháte hodinku kynout. Potom naolejovanou rukou vytvoříte 8 bochánků a dáte je na pečicí papír, aby ještě aspoň 20 minut kynuly. Mezitím si zapnete troubu na 230 stupňů. Do malého hrnce nalijte vařící vodu a hrnec vložte na dno trouby. Dalamánky pak dejte do trouby, přidejte teplotu na 250 stupňů a po čtvrt hodině vypněte troubu, vyndejte hrnek s vodou a nechte ještě 5 minut bochánky dojít.
Za recept děkujeme paní Janě Ligurské.