CHIA BOCHÁNKY
Přísady:
10 g chia semínek (vrchovatá polévková lžíce)
300 ml horké vody
30 g tuku (sádlo, máslo nebo olej)
1 vrchovatá lžička medu (nebo cukru)
1 zarovnaná lžička soli
280 g mouky Freee Chlebová směs bílá bez lepku
4 g sušeného droždí (nebo 10 g čerstvého)
Postup:
Nachystejte si kovovou formu na muffiny anebo 12 silikonových formiček. Těsto stačí přesně na 12 kusů bochánků.
Do mísy nasypeme semínka a zalijeme horkou vodou. Přidáme tuk, med a sůl. Vše promícháme a necháme alespoň 5 minut stát, aby semínka nabobtnala. Pak přidáme mouku, droždí a vše pořádně promícháme. Vznikne hodně řídké těsto jako na lívance. Zakryjeme ho sáčkem a necháme alespoň půl hodiny v teple kynout.
Kovovou formu nebo silikonové košíčky na muffiny si lehce vymastíme a lžící do nich opatrně dáme těsto. Vyjde nám přesně 12 bochánků. Necháme je ještě 20 minut kynout ve formě a pak šup do trouby na 200 stupňů. Pečeme do zlatova, tedy 20-25 minut.
Za recept děkujeme paní Janě Ligurské.