CHLÉB TMAVÝ S LNĚNÝM SEMÍNKEM (pro domácí pekárny i klasické trouby)
Přísady:
500 ml teplé vody
4 g Psyllia
2 lžíce lněného semínka
500 g Freee Chlebové směs tmavá bez lepku (NEBO 250 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku a 250 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku)
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička celého kmínu
2 lžíce olivového oleje
7 g sušené droždí
1 lžička octa
Dle chuti můžete přidat jiná semínka či ořechy.
Postup:
Do pekárny dáme
500 ml teplé vody (je důležité, aby voda byla teplá, psyllium a semínko pak nabobtná)
4 g Psyllia = 1 vrchovatá lžička
2 lžíce lněného semínka
Necháme pár minut odstát. Rozmícháme a přidáme ostatní suroviny. Navrch nasypeme droždí. V domácí pekárně pečeme na rychlý program cca 80 min. Po upečení vyklopíme chléb na kovovou mřížku, kde necháme bochníček před rozkrojením vychladnout.
Při pečení v klasické troubě:
Množství vody navýšíme o 20 ml.
Do hrnku odebereme z naměřených 520 ml trochu vody. Přidáme lžičku cukru, droždí a lžičku mouky.
Umícháme kvásek.
V míse smícháme veškeré ostatní suroviny, přidáme kvásek a těsto dáme do vymazané a vysypané pečící nádoby.
Chléb necháme ve vymazané a vysypané formě zhruba 45 minut v teple vykynout.
Pro udržení vlhkosti vložíme do trouby hrnek s vodou.
Chléb dáme do předehřáté trouby a pečeme prvních 15 minut na 200 stupňů, poté stáhneme na 190 stupňů a pečeme dalších zhruba 45 minut.
Po upečení vyklopíme na kovovou mřížku, kde necháme bochníček před rozkrojením vychladnout.