KYNUTÉ KNEDLÍKY
Přísady:
320 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku + lžíce do kvásku
lžičku soli
1 žloutek
250 g vlažného mléka
1 lžička cukru
1/3 kvasnic
Postup:
- nejdříve si připravíme kvásek: do vlažného mléka rozmícháme lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobíme kvasnice
- přikryjeme a necháme kvásek vzejít (cca 10 minut)
- zatím si navážíme mouku, přidáme sůl a vaječný žloutek
- k mouce přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme těsto (hnětacími metlami)
- těsto necháme v míse asi půl hodiny vykynout přikryté igelitem
- vykynuté těsto přendáme na moukou posypaný vál a rozdělíme na dvě poloviny, ze kterých vytvarujeme dva knedlíky (je potřeba dobře podsypávat moukou, případně jí trochu ještě zapracovat do těsta)
- knedlíky přikryté utěrkou necháme asi 10 minut vykynout
- knedlíky vaříme v páře - do hrnce si nachystáme trochu vody, kterou přivedeme k varu, vložíme pařáček vymazaný olejem či sádlem, (knedlík se po uvaření dobře odlepí), opatrně přendáme nakynuté knedlíky na pařáček (knedlíky taky potírám olejem, aby se neslepily k sobě)
- přikryjeme poklicí a vaříme 20 minut
- po uvaření knedlíky vyndáme, propícháme špejlí, aby odešla pára a můžeme krájet (nejlépe nití, pokud jsou knedlíky horké)
Vyzkoušejte knedlíky i z Freee Doves Farm Chlebová směs tmavá bez lepku. Jsou stejně tak chutné, jako knedlíky bílé.