SNĚHOVÝ CITRONOVÝ KOLÁČ
Přísady:
75 g Freee Rýžová mouka bez lepku
25 g moučkového cukru
½ lžičky kypřícího prášku nebo xanthanové gumy
50 g másla
¾ lžíce studené vody
Postup:
1. Umíchejte rýžovou mouku, moučkový cukr a xanthanovou gumu.
2. Vidličkou přimíchejte máslo a míchejte až vám vznikne drobenka.
3. Přidejte studenou vodu, vznikne vám mírně lepivé těsto a nechte 30 minut uležet.
4. Těsto rozválejte mezi igelitovou folií.
5. Těsto opatrně přendejte do vymazané formy (zhruba rozměrů 23 cm).
6. Volně přikryjte pečícím papírem a zatižte moukou.
7. Pečte v předehřáté troubě 20 až 25 minut.
8. Sundejte pečící papír a mouku.
Náplň:
150 g cukru
2 lžičky kukuřičné mouky
150ml vody
2 žloutky
kůra a šťáva ze dvou citronů
2 bílky
1 lžička kukuřičné mouky (do bílků)
50 g cukru krystal (do bílků)
Postup (náplň):
1. Do kastrůlku dejte 2 lžičky kukuřičné mouky, vodu, žloutky, kůru a šťávu z citronů.
2. Důkladně rozmíchejte a na plotně hřejte, dokud směs nezhoustne.
3. Nalejte do upečeného těsta a pečte v předehřáté troubě 10 minut.
4. Přesejte zbývající kukuřičnou mouku do bílků a šlehejte, dokud neztuhnou. Dále šlehejte a přidejte cukr krystal.
5. Potřete tímto koláč a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (normální trouba), 160 °C (horkovzdušná trouba) dalších 15 minut.