GRANKO ROLÁDA S VAJEČNÝM KOŇAKEM
Přísady:
5 vajec
60 g cukru krupice
8 g kakaa
50 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
40 g Granka
5 PL oleje
špetka soli
špetka kypřícího prášku do pečiva
Krém:
150 g smetany ke šlehání 33%
50 g vaječného koňaku
100 g bílé čokolády
100 až 120 g mascarpone
Vejce s cukrem vyšleháme do husté, světlé pěny, pak postupně přidáváme olej a sypké suroviny.
Těsto vylejeme na plech s pečicím papírem a pečeme na 190 °C cca 12 minut.
Po vytažení z trouby nechám chvilku vychladnout, nachystám si čistý pečicí papír, posypeme ho moučkovým cukrem a upečenou roládu na něj překlopíme. Poté opatrně "sloupneme" papír, na kterém se pekla a srolujeme.
Krém s vaječným koňakem (připravuje se den předem):
150 g smetany ke šlehání 33 %
50 g vaječného koňaku
100 g bílé čokolády
+ 100-120 g mascarpone k našlehání
Smetanu a vaječný koňak dáme do kastrůlku a společně zahřejeme. Stáhneme z plotny a přidáme nasekanou bílou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění, pak ještě promixujeme tyčovým mixérem. Dáme do lednice alespoň na 12 hodin vychladit (ideálně přes noc).
K vychlazené směsi přidáme mascarpone a vyšleháme do krému.
Krém rovnoměrně rozetřeme na upečenou roládu a srolujeme.
Uchováváme v lednici, před servírováním necháme 20-30 minut při pokojové teplotě.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.