VANILKOVÁ ROLÁDA S MALINAMI
Přísady:
4 vejce
70 g + 30 g cukru krupice
70 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
30 g mandlové mouky
citrónová kůra
Postup:
Bílky vyšleháme s cukrem (70 g) do pevného sněhu.
Žloutky krátce prošleháme se zbývajícím cukrem a citrónovou kůrou.
Část sněhu přidáme ke žloutkům, opatrně promícháme a nalijeme do sněhu. Stěrkou dobře zapracujeme. Nakonec přidáme prosátou mouku.
Pečeme na 195 °C asi 10 minut (plech o rozměrech 40 × 30 cm).
Připravíme si čistý arch pečícího papíru a posypeme ho moučkovým cukrem.
Po upečení necháme plát rolády chvilku chladnout, pak ho stáhneme z plechu a otočíme na připravený pocukrovaný papír. Necháme zcela vychladnout, poté opatrně sloupneme papír, na kterém se roláda pekla.
Krém:
300 ml mléka
1 vanilkový pudink
40 g cukru krupice
60 g másla
100 g mascarpone
mražené nebo čerstvé maliny
Část mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudingový prášek s vanilkovým cukrem. Zbytek mléka dejte do rendlíku a přiveďte k bodu varu. Vlijte pudingový prášek a míchejte do zhoustnutí. Nechte 2-3 minuty provařit, pak vmíchejte cukr a dobře promíchejte.
Stáhněte z vařiče a vmíchejte na kousky pokrájené máslo. Dobře to jde balonovou metličkou. Krém přelijte do misky, zakryjte fólií (položte ji přímo na krém) a dejte do lednice na několik hodin vychladit.
Vychlazený vanilkový krém vyšlehejte do hladké konzistence, přidejte mascarpone a zašlehejte.
Piškotový plát položte na čistý arch pečícího papíru, nahoře by měla být ta strana, ze které jste sloupli papír.
Krém rozetřete rovnoměrně na piškotový plát a poklaďte kousky malin. Pomocí papíru roládu stočte a dobře utáhněte, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Zabalenou v papíru nechte v lednici do druhého dne rozležet.
Krájejte vroubkovaným nožem, po každém řezu nůž otřete. Před servírováním můžete lehce pocukrovat nebo přizdobit ušlehanou šlehačkou.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala u Míši Landové.