MEDOVNÍK
Přísady:
100 g másla
2 vejce
150 g cukr moučka
4 plné lžíce medu
1 lžička jedlé sody
500 g Freee Směs bílá bez lepku
půl lžičky xanthanové gumy
Krém:
2 velké zakysané smetany (kelímek 400 ml)
cukr moučka dle chuti
1/2 sáčku pudinku Créme Olé vanilka příchuť
Vyšleháme.
Postup:
Máslo, cukr a med za stálého míchání ohřejeme ve vodní lázni. Přidáme sodu a mícháme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Tu ještě teplou nalijeme do mouky, kterou jsme smíchali se xanthanovou gumou. Rukama vypracujeme hladké těsto, to si rozdělíme na 4 části a
každou část vyválíme na tenkou placku požadovaného tvaru. Jednotlivé pláty pečeme ve vyhřáté troubě asi 7 minut při 200 °C. Ještě horké vykrojíme na požadovaný tvar a necháme vychladnout. Vychladlé placky slepíme krémem, potřeme i vrch a boky medovníku. Odkrojky těsta podrtíme či pomeleme, smícháme s trochou ořechů a posypeme povrch medovníku natřeného krémem. Můžeme pokapat čokoládou. Necháme nejlépe do druhého dne odležet.