MEDOVÁ ROLÁDA Z BÍLKŮ
Přísady:
5 až 6 bílků (150 až 180 g)
140 g medu
80 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
50 g mletých mandlí (já dala mandlovou mouku)
10 g vanilkového cukru
1 KL kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
1 PL rumu
50 g čokolády (rozpuštěné a vychladlé)
Postup:
Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, pak zašleháme vanilkový cukr. Med smícháme s rumem a tenkým proudem přiléváme do sněhu (stále šleháme). Metličkou vmícháme mleté mandle, mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme rozpuštěnou a vychladlou čokoládu.
Těsto rozetřeme na mokrý pečicí papír (postříkala jsem vodou z rozprašovače).
Pečeme na 170 °C asi 15 minut.
Krém:
250 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání 33%
3 PL rumu
3 plátky želatiny Dr. Oetker
vaječný koňak
krokant
Plátky želatiny namočíme na 10 minut do rumu (3 PL) a smetany (5 PL). Zvolna zahřejeme (za stálého míchání), až se rozpustí. Povaříme max. 1 minutu a necháme zchladnout.
Smetanu vyšleháme s mascarpone (musí mít stejnou pokojovou teplotu), 2 PL pak vmícháme do želatiny, rozmícháme a nalijeme do vyšlehané smetany. Podle chuti přidáme vaječný koňak a rozdrcený krokant. Krém dáme vychladit do lednice a poté (až zhoustne) ho namažeme na roládu.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách ceskatelevize.cz