Freee Doves Farm


Pernkov muffiny s ervenou epou 1

PERNÍKOVÉ MUFFINY S ČERVENOU ŘEPOU

Červená řepa patří mezi velmi zdravou zeleninu, která je zároveň cenově dostupná i v zimě. Ač působí obyčejně, jde o opravdovou superpotravinu. Dodá vám hořčík, železo, draslík, fosfor, vápník i vitamín C. Červený řepný pigment podporuje činnost jater a pomáhá proti ateroskleróze. Posiluje imunitu, pomáhá zlepšovat trávení. Staří Římané právem používali řepu nejen v kuchyni, ale i v léčitelství.
A aby muffiny obsahovaly i důležitý vitamín D, přidáváme do receptu ovesné mléko Oatie, které obsahuje doporučenou denní dávku déčka.

Přísady (na cca 10 muffinů):
250 g vařená červená řepa
210 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
200 ml ovesné mléko Oatie čokoládové (hnědý slon)
60 g cukr
40 g olej
1 polévková lžíce kypřicího prášku do perníku
½ lžíce kakaa (nebo karobu)

Postup:
Uvařenou červenou řepu nastrouháme najemno a v míse smícháme se všemi uvedenými surovinami. Těsto bude narůžovělé, ale nebojte, v troubě muffiny zhnědnou. Ani bystré děti nepoznají, jaká zelenina se v koláčcích skrývá.
Těsto nalejte do silikonových nebo papírových formiček a pečte na 200 stupňů 40 minut. Pak troubu vypněte a nechte muffiny ještě pár minut dojít. Každá trouba peče trochu jinak, proto berte čas pečení jako orientační. Zda jsou muffiny už hotové, zhruba poznáte pomocí špejle. Ale pro jistotu vytáhněte ještě jeden muffin z trouby, vyklopte ho a rozkrojte. Vevnitř by měl být vláčný, ale ne mazlavý.

 
Za recept děkujeme paní Janě Ligurské.