CUPCAKES S OVOCEM A JOGURTOVÝM KRÉMEM
Přísady:
260 g (360 ml) Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
špetka soli
1/2 KL jedlé sody (cca 1,5 g)
1 velké vejce (63 až 73 g)
150 g (180 ml) cukru krupice
120 ml rostlinného oleje
240 ml kefíru/podmáslí
1 KL vanilkového extraktu
citrónový olej nebo kůra
Na krém:
400 g smetanového jogurtu (z Lidlu)
200 až 220 g smetany ke šlehání (40 %)
3 PL cukru krupice
1 KL vanilkového cukru
2 až 3 kapky citrónového oleje/kůra
V míse smícháme prosátou mouku, sůl a jedlou sodu.
Vejce prošleháme s cukrem, přidáme olej, vanilkový extrakt a citrónovou kůru a znovu prošleháme.
Postupně přidáme mouku (natřikrát) a kefír (nadvakrát).
Pečeme cca 15 až 20 minut na 170° C.
Na krém MUSÍTE NECHAT JOGURT VYKAPAT, nejlépe v lednici a přes noc! (Vykapala jsem 75 ml vody, přes sítko s perlanem.)
Protože se šleháním šlehačky moc zkušeností nemám, první se mi srazila. Před šleháním druhé jsem se poučila na internetu, šlehačku dala na pár minut do mrazáku (má mít cca 6 °C) a pak vyšlehala: zprvu na nejnižší obrátky, pak na maximum, a nakonec krátce na nejnižší výkon.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.