KARAMELOVÉ CUPCAKES
Přísady:
120 g čokolády na vaření
120 g másla Moravia (bezmléčného nebo bezlaktózového tuku)
40 g cukru moučka
6 vajec (zvlášť bílky a žloutky)
100 g cukru krupice
120 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
Čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Po rozpuštění a zchladnutí přidáme cukr moučka a žloutky, vše vyšleháme do pěny. Z bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh. Obě hmoty opatrně spojíme a vmícháme mouku. Těstem naplníme košíčky na muffiny. Pečeme asi 30 minut při 180 °C.
Karamel:
120 g cukru moučka
100 g cukru krystal
60 g 33% smetany na šlehání Moravia ( nebo rostlinné smetany)
Do hrnce nasypeme cukr krystal, který za stálého míchání pomalu zahříváme, až se zbarví do zlatohněda. Poté ho zalijeme rozehřátou smetanou, kterou zároveň zahříváme v jiném hrnci. Chvíli povaříme. POZOR! Při zalití smetany do rozpuštěného cukru vznikne hodně pěny. Stále mícháme. Odstavíme a necháme trochu vychladnout. Pokud by karamel hodně tuhl, můžeme trošku přidat vodu (cca 1–2 lžíce). Po vychladnutí přimícháme moučkový cukr.
Karamelový krém:
250 g másla (bezmléčný nebo bezlaktozový tuk)
200 g karamelové kondenzované mléko
Veškeré ingredience na krém vyšleháme v jemný a hladký krém.
Jakmile muffiny vychladnou, vytvoříme uprostřed dírku asi 2 cm hlubokou a 1cm průměr do které nalijeme vychladlý karamel. Zdobicí pytlík se zdobičkou naplníme krémem a ozdobíme tím muffiny. Krém můžeme ještě pokapat karamelem.
Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.